Videobellen met Slangen + Koenis

Onderwerp

Videobellen met Slangen + Koenis

Leestijd

6

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

In het corona tijdperk had ik mezelf ten doel gesteld om meer kennis te maken met de diverse relaties binnen de KNZB en met name met de medewerkers van de bedrijven die lid zijn van de Pool of Support.

Zo was ik op bezoek bij Jakko Koenis van architectenbureau Slangen + Koenis (SK). Een prachtig bedrijf wat net een nieuw onderkomen heeft in IJsselstein in het midden van het land. Tijdens ons gesprek sprak ik die wens van verbreding uit en dus was de koppeling met Desiré Verlaan snel gemaakt. Een openhartig gesprek volgde snel, ook al was het achter de computer via Teams omdat de corona maatregelen ons daartoe toe dwongen. Het mocht de pret niet drukken.

Waarom denk je dat Jakko Koenis juist voor jou koos om te interviewen?

Geen idee maar ik heb net wel een hele leuke stage afgerond bij SK dus ik denk dat hij vermoedt dat ik daar wel wat leuks over kan vertellen.

Stel je zelf eens nader voor aub.

Mijn naam is Desiré Verlaan en ben 19 jaar oud. Ik woon in Bergschenhoek en doe aan wedstrijdzwemmen in Zoetermeer bij de club WVZ. Ik zwem al sinds mijn 5e jaar want na het diplomazwemmen voelde ik wel dat ik aanleg had en dat ik wel verder wilde in het zwemmen. Ik geef ook voetbaltraining samen met mijn vader aan het team waar m’n zusje in voetbalt dus je kan wel stellen dat sport in het algemeen erg belangrijk is voor me.

Zwemmen is met name individueel en voetbal is toch meer een teamsport. Waar ligt je voorkeur?

Ik heb zwemmen juist ervaren als teamsport. We doen binnen de zwemclub WVZ heel veel samen en ook al zijn de zwemwedstrijden individueel, we moedigen elkaar altijd aan en dat geeft toch wel een teamgevoel. De estafettes passen natuurlijk ook in dat plaatje en ik ben ook altijd wel met anderen bezig. Ik probeer als motivator het groepsproces te bewaken.

Opvallende rol, vind je niet?

Ik presteer graag samen. Ben een echte teamplayer. Zowel in het zwemmen als in het voetbal probeer ik mensen die een beetje buiten de groep vallen erbij te betrekken en probeer conflicten “te managen”. Ik probeer de voetbaltrainingen ook leuk te maken door veel verschillende oefeningen aan te bieden. Ik haal veel oefeningen van internet, de meiden vinden het leuk als ze zien dat we oefeningen doen die het nationale elftal bijvoorbeeld ook doet. Dat werkt motiverend.

Hoe goed ben je in het zwemmen?

Niet het allerhoogste nivo maar ik heb toch wel redelijk wat bereikt met zwemmen. Ik heb wel een paar NK’s gezwommen en met de estafetteploeg van WVZ ben ik twee keer Nederlands kampioen geworden dus dat was zeker wel een hoogtepunt. Toch merkte ik al snel dat het niet echt heel goed samen ging met school. Vijf keer in de week trainen ging ten koste van mijn schoolprestaties dus koos ik ervoor om wat minder te gaan trainen en me meer te focussen op school.

Wanneer komt het besef dat je iets met bouwkunde wil?

Ik kijk altijd graag naar programma’s over huizen en het inrichten daarvan. Als we in de auto onderweg zijn naar familie of vrienden kijk ik altijd uit het raam naar huizen of gebouwen. Dat heb ik al heel lang. Dus ik heb getwijfeld tussen een sportopleiding of bouwkunde, mijn twee grote passies. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de studie bouwkunde om daar mijn professie van te maken en zwemmen en voetbaltraining geven te zien als hobby.

Je hebt Havo in een keer afgemaakt en daarna de keuze voor HBO Bouwkunde. Heb je dan nog een specifiek vakkenpakket nodig?

Het is geen verplichting want je kan ook bijspijkerlessen volgen voor bepaalde vakken maar het is wel handig als je, zoals ik, Wiskunde hebt gehad op de Havo. Deze HBO-opleiding is vier jaar en ik zit nu in het derde jaar. Mijn ambitie is het om architect te worden en dus moet ik na die vier jaar HBO door naar de TU en vervolgens praktijkervaring opdoen om uiteindelijk mijn doel te halen.

Nu zit je dus in het derde jaar van je HBO-opleiding en was je stage bij Slangen en Koenis een heel belangrijk onderdeel.

Klopt. De stage bij SK was een half jaar en daarna weer een half jaar naar school. Afgezien van een paar terugkomdagen tijdens je stage ben je fulltime bezig met opdrachten en onderzoek.

Hoe kwam je bij SK terecht?

Eigenlijk bij toeval. Ik was op internet aan het zoeken naar een stagebedrijf waar ik veel verschillende werkzaamheden kon uitvoeren. Ik zag dat zij veel deden in het bouwen van zwembaden en dat er veel verschillende kansen lagen. Bovendien stond teamsfeer, gezelligheid en plezier centraal las ik op hun website en toen kreeg ik er wel gelijk een goed gevoel bij. Op grond daarvan heb ik een mail geschreven met mijn interesse en werd ik vrij snel uitgenodigd. Daarna ging het heel snel en werd mijn gevoel bevestigd. Ik werd heel snel opgenomen in het team en diverse mensen hebben mij ontzettend geholpen.

Was je stage te combineren met zwemmen en voetbal?

Dat ging perfect. Ik was min of meer overdag tot een uur of vijf bezig met m’n opdrachten en in de avonden kon ik zwemmen of voetbaltraining geven. In februari heb ik mijn stage afgerond bij SK.

Uit welke opdrachten bestond je stage?

De stage bestond uit meewerken in het bedrijf en het uitvoeren van een onderzoek. Ik wilde bijvoorbeeld meer weten over het programma van eisen. Dus aan welke voorwaarden en eisen moet je voldoen als je een gebouw gaat maken? Daar hadden we ook veel theoretische lessen over gehad op school en nu wilde ik het graag in de praktijk ervaren. Per gebouw heb je verschillende eisen. Soms zijn het vijf of tien pagina’s die je door moet nemen maar ik heb ook een project gezien met tweehonderd pagina’s.

Welke projecten heb je van dichtbij meegemaakt?

Ik heb mee mogen kijken bij het maken van een ijshal en zwembad in Leiden. Analyseren van plattegronden is heel leuk werk. Waarom doen we juist hier de kleedkamers? Wat is de looproute van mensen? Dat soort dingen. Ik mocht meerekenen in de bestaande projecten. Kon allerlei vragen stellen en iedereen hielp me met m’n vragen. Er werken 30 mensen bij SK en de een ken je op een gegeven moment beter dan de ander maar iedereen was welwillend om te helpen. Ook mijn stagebegeleider Sjef Vosters heeft me enorm geholpen. Hij was altijd bereid tijd vrij te maken of me voor te stellen aan een collega die me weer verder hielp.

Was dit je eerste deelname aan het echte arbeidsproces?

Op de Havo heb ik wel eens zo’n kleine maatschappelijke stage moeten doen maar dat stelde niet veel voor. Dit was eigenlijk de eerste keer. Het was ook best spannend. Je komt binnen, je kent niemand en er werken dertig mensen. Veel gebeurde online ivm Covid, dat maakte het ook niet eenvoudiger. Maar achteraf kan je stellen dat het heel goed is gegaan. Ik hoorde wel eens van collega studenten dat ze soms een beetje aan hun lot werden over gelaten maar dat gevoel heb ik nooit gehad. Integendeel.

Soms zie je dat stagiaires gelijk blijven werken bij hetzelfde bedrijf. Hoe zie jij dat?

Dat geldt niet voor mij want ik ga eerst m’n studie afmaken. Zoals ik al zei eerst HBO daarna de universiteit. Het duurt nog wel een jaar of vier voordat ik ga werken. Maar wie weet kan ik bij SK gaan werken als ik helemaal klaar ben. Dat zou wel heel leuk zijn.

Heeft jouw zwemachtergrond geholpen bij je stageopdracht?

Zeker, want je kan je gewoon veel beter visualiseren hoe het daadwerkelijk in het zwembad gaat en wat echt belangrijk is als je bijvoorbeeld in een kleedkamer zit. Waar kan je het best de deur plaatsen? Hoe ver zit je af van de douches en de wc? Welke afstand moet je afleggen naar het zwembad? Het is handig om vanuit je eigen ervaring bepaalde keuzes te kunnen beredeneren. Zo komen hobby en professie toch samen!

Geschreven door Robin van Galen